decca-logo

Everyone has their own space

Project Type: Residential – Reno

Services Used:

Residential Design

Interior Design & Planning

Project Management

Interior Furniture and Furnishings

The Challenge:

For a family of four with two teenage children their current home did not have private spaces for the kids and their friends to be together. The addition of two vehicles was also becoming a problem and as two professional they had gathered a beautiful artwork collection that did not have a dedicated display area. This residence on the west side of Calgary was found in an older developed subdivision with mature landscaping and outstanding scenic views. The 1970 brick built home had a few renovations previously complete to the kitchen and basement. The need for more space was obvious.

The Solution:

The solution of an addition was presented that would house a rec or games area with a bar above a three car garage with a laundry, mudroom space and a gallery corridor to connect the addition to the existing house and provide a new entrance to this entertaining home. The acreage offered plenty of space to extend this building to the north and the brick face was removed and salvaged for the reinstallation on the addition. The goal was to seamlessly add the addition without the exterior giving evidence to it’s existence. The roofline was extended with a separate gable over the new front door and the flat roof was the connection between old and new construction. A fully heated garage and work bay at ground level with a stairwell up to the second floor rec room was constructed. Oversized furniture, large games table and bar met the teenage requirements. The laundry/mudroom transition now held all the outerwear and shoes for a large family where the original rear entry never did. The continuation of the same polished marble flooring, woodwork and paint finishes will leave you guessing what is original. The transition corridor filled with natural light, large ceilings and a wide corridor allow the artwork to be seen and appreciated. This project from design concept through execution was a year and a half in the making. Decca Design was there for every step of their journey. The result is functional spaces that met and exceeded this family’s needs.